1628 km² yüzölçümü ile Denizli’nin en büyük ilçesi olan Acıpayam, Denizli ilinin Ege bölgesinde bulunmasına rağmen coğrafi konum olarak Akdeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. Ulaşılabilen en eski kaynaklara göre Acıpayam ve çevresi ilk olarak Afşin Bey tarafından 1070 tarihinde fethedilmiştir. Bu tarihten sonra Denizli ve yöresi, Bizanslılar ve Selçuklular arasında sürekli el değiştirmiştir.
Acıpayam’da bugün adlarına türbeleri olan Semerkandi Baba ve Beyazıt Han’ın emrindeki birlikler Yeşilyuva’yı fethederlerken her iki komutan da şehit olmuştur. 1147 yılında Fransa Kralı IV. Lui komutasında haçlılarla yapılan Kazıkbeli Savaşı olarak bilinen savaş Türklerin galibiyetiyle sonuçlanmış ve bölgedeki Türk gücü sağlamlaştır. 1176’da Miryekefalon Savaşı’nda Çivril ilçesi Düzbel mevkiinde Fransız kralı VII. Lui ve İngiltere Kralı II. Henry önlüğündeki Haçlılar yenilgiye uğradıktan sonra 1195’te bölgeden Türkleri çıkarmak isteyen Bizanslılar, kapsamlı bir harekete girişmişlerdir. Bu savaşta kahramanlık gösteren ve düşmanı Acıpayam’dan çıkaran Osman Bey savaş sonrasında Yatağan Baba olarak anılmaya başlamış ve adına kurulan türbe cumhuriyet dönemine kadar varlığını devam ettirmiştir.
Acıpayam Ovası'nın tamamen Türk egemenliğine geçişiyle birlikte Oğuz boylarından bazı boylar da liderleri öncülüğünde Garb-i Karaağaç Ovası'na gelip yerleşmeye başlamışlardır. İşte bu boy liderlerinden Oğuz Bey önderliğindeki Türkler Oğuz Köyü'ne, Kara Afşar Boyu'ndan iki boy ise 'Karaağaç Baba' öncülüğünde bir kısmı Eşeler Dağı eteğine, -bugünkü Kumafşarı Kasabası'nın bulunduğu yere- bir kısmı da Elma Dağı'nın batısına, Karahöyükafşarı'na yerleşmişlerdir.
Acıpayam’a gelip yerleşen Türkler kurucu önderlerinin adına ölümlerinden sonra türbeler yapmışlar ve Orta Asya’daki yaşantılarına benzer şekilde atalar kültünü devam ettirecek uygulamaları devam ettirmişlerdir. Çalışmanın evrenini oluşturan Alaaddin mahallesinin kuruluşu da diğer mahalle/köylerle benzerlik göstermektedir. Yakınlarındaki Oğuz mahallesinin kurucusu olan Oğuz Baba’nın boyundan olan Taşkın Dede lakabıyla bilinen Alaaddin Han oba önderi olarak bugünkü Alaaddin kasabası(şimdiki ismiyle mahalle) yukarı mahalleyi Don Baba ise aşağı mahalleyi kurmuştur.